Bezimena

Baš u trenutku pripreme neke lijepe objave povodom Svjetskog dana zaštite životinja, saznajemo za nju. Bezimena, odbačena krava koja u nekom zabačenom mjestu u Dalmaciji čeka da smrt konačno okonča muke i bol koje mjesecima proživljava. https://www.vecernji.hr/…/vlasnik-mjesecima-nije…

I zato ovu objavu posvećujemo kravama – inteligentnim, suosjećajnim i nježnim bićima koje zaslužuju samo našu ljubav i poštovanje.

Zašto voljeti krave?

 1. OBOŽAVAJU SVOJE MLADUNCE
  Između krave i njenog teleta od prvog se dana stvara neraskidiva veza. Imaju izražen majčinski instinkt i potrebu da štite svoje potomke. Ako ih čovjek ne razdvoji, majka će dojiti svoje tele sve do treće godine života. Na taj se način doživotno povezuju i uvijek ostaju u blizini jedno drugog. Ako je potrebno, sve krave će sudjelovati u odgoju i tako se još više međusobno zbližiti.
 2. STVARAJU ČVRSTA PRIJATELJSTVA S DRUGIM KRAVAMA
  Ove nježne životinje cijene prijateljstvo i uvijek će rado provoditi vrijeme sa svojim prijateljicama. Druženjem smanjuju nivo stresa, pomažu jedne drugima, uče jedne od drugih i donose odluke zasnovane na međusobnom razumijevanju.
 3. OBOŽAVAJU ZAGRLJAJE
  Maženje krava (cow cuddling) usporava rad srca i smanjuje nivo stresa. Krave vole zagrljaje i uživaju u njima.
 4. NE VOLE BITI SAME
  Izoliraju se samo ako su bolesne ili pred teljenje, ne vole biti same čak niti kad spavaju. Zato će radije odabrati zajednički odmor i tako sigurno utonuti u san.
 5. IMAJU IZOŠTRENO OSJETILO MIRISA
  Krave biraju hranu na osnovu mirisa, a fascinantno je koliko je ovo osjetilo kod njih izraženo. Mogu osjetiti različite mirise udaljene i do 10 kilometara! Njihove štale uvijek moraju biti čiste i mirisne jer će u suprotnom živjeti pod stresom.

Ako nikada niste pomislili na to da su krave divna stvorenja, sad je pravi trenutak. One su inteligentne, suosjećajne, društvene, uživaju u pažnji, četkanju i rado provode vrijeme s drugim životinjama i ljudima. Sretni smo što možemo reći da na konaku s nama žive Beba, Alemka i mala Dunja, a u srcima će nam zauvijek biti prekrasna sjećanja koja su ostavili Jagoda i Aslan. A sad krećemo u borbu za Bezimenu.

????

Kako bismo kupili sijeno i žitarice za zimu i omogućili Bebi, Alemki i Dunji najbolju moguću skrb, pomoći možete donacijom na račun Udruge. Svaka kuna se računa!

IBAN: HR7823860021119031412SWIFT: PDKCHR2Xpaypal: [email protected]

Spread the love
Scroll to Top