Edukativna radionica izrade hotela za kukce

Prošli tjedan održali smo edukativnu radionicu izrade hotela za kukce s prekrasnim, kreativnim i vrijednim učenicima đurđevačke Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju.

Najprije smo zajedno u šumi prikupili razne prirodne materijale. Neki od njih već su imali svoje stanovnike, pa smo iskoristili priliku da popričamo o njihovima imenima, gdje i kako žive i kakav značaj imaju za ekosustav.

Potom smo zajedničkim snagama sastavili konstrukciju i napunili hotel materijalima. Odmah smo uselili i par sretnih prvih stanara – nekolicinu buba koje su već obitavale u prikupljenim materijalima.

Jesen je idealno vrijeme za postavljanje hotela – na ovaj način pomažemo opstanku brojnih ugroženih korisnih kukaca, čija se populacija drastično smanjuje. Korisni kukci koji ovdje prezimljavaju su solitarne pčele i osice, bubamare, uholaže, pauk križar, babure, leptiri, hrastove strizibube, mravi…

Za privlačenje bubamara koristili smo crijep crvene boje, koja im se posebno sviđa. Hotel se preporuča smjestiti na čistini, uz raznoliko cvijeće i bilje. Izgradnja je prilično jednostavna, a uz to na zanimljiv način učimo o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Nadamo se da će naš hotel poslužiti kao inspiracija da nešto slično izradite i sami kod kuće.

Sve aktivnosti i radionice na konaku su besplatne. Brigu o udomljenim životinjama financiramo isključivo iz dobrovoljnih donacija, a uz to glavni su nam ciljevi edukacija i senzibilizacija o pravima i zaštiti svih živih bića.

Spread the love
Scroll to Top