Nekoliko rečenica

O nama

Misija i vizija

Naša priča počinje 2014. godine...

Neprofitna, nevladina Udruga za zaštitu životinja, prirode i društva Grgina arka nastala je početkom 2020. godine, kao produžetak volonterskih aktivnosti u području skrbi i zaštite životinja kojima se bavimo od 2014. godine. Udruga nema zaposlenih i ne ostvaruje dobit.

Vrijednosti na kojima temeljimo svoj rad su ljubav prema svim živim bićima, želja za očuvanjem prirodnog i čistog okoliša te promocija dobrobiti suživota čovjeka i prirode. Sjedište Udruge je utočište za  nezbrinute, zlostavljane, ranjene i neželjene životinje Grgin konak, koje fukcionira kao ekološko imanje smješteno usred šume.

Jedina smo udruga na području Hrvatske koja rehabilitira, privremeno zbrinjava i trajno udomljava gotovo sve vrste životinja – naše glavne djelatnosti sastoje se od:

  • liječenja, rehabilitacije i trajnog zbrinjavanja neželjenih i zlostavljanih domaćih životinja

  •  osiguravanja veterinarske skrbi, pružanja privremenog ili trajnog doma te pomoći pri udomljavanju napuštenih i neželjenih kućnih ljubimaca.

  • oporavljanja ozlijeđenih divljih životinja, othrane mladunčadi i povratka u prirodno stanište.

Tijekom godina oporavili smo, vratili u prirodu i udomili stotine i stotine životinja, a trenutno je Konak zauvijek dom za više od 300 životinja – krave, koze, ovce, svinje, poniji, magarac, mufloni, ljama, lanad, kunići, činčila, kornjače, mačke, ogroman broj peradi, gradskih i vodenih ptica (emui, kokoši, pure, biserke, guske, patke, paunovi, golubovi, vrane, svrake, papagaj, galeb, rode, sove)… Životinje ne iskorištavamo ni u jednu svrhu – Konak je sigurno mjesto na kojem životinje žive slobodne i voljene do prirodne smrti.

Uz to, nastojimo aktivno pridonijeti sinergiji čovjeka i prirode, oplemenjivanju kvalitete života kroz povratak prirodnim vrijednostima i razvitku empatije prema svim živim bićima. U svojim nastojanjima posebno smo naklonjeni najranjivijim i marginaliziranim skupinama građana: djeci te osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju, koji su česti sudionici brojnih edukativnih aktivnosti i radionica, poludnevnih boravaka, sportskih kampova i drugih aktivnosti koje besplatno održavamo na Konaku.

O začetniku udruge

Prije 7 godina krenuli smo s pomalo utopijskom idejom o stvaranju sigurnog kutka – oporavilišta i utočišta za ozlijeđene, neželjene, napuštene i zlostavljane životinje.

Idejni začetnik i predsjednik Udruge Hrvoje Gregurić – Grga tada je, nakon 12 godina rada u veterinarskoj praksi s malim i velikim životinjama, dao otkaz jer više nije mogao podnijeti način na koji se ljudi odnose prema životinjama.

Preselio se na praznu parcelu u šumi, dva kilometra od prvog naseljenog mjesta i počeo s gradnjom.

Prva stanovnica Konaka bila je nojica Biba, posljednja preživjela iz jedne lokalne klaonice.

Ono što je nekad bila utopija, vođena citatom iz jednog poznatog filma iz osamdesetih „If you build it, they will come“, danas živi punim plućima, a posebno mjesto u našim srcima imaju upravo oni koji se ne mogu sami boriti za svoja prava.

galerija

Dani otvorenih vrata

U svrhu edukacije i senzibilizacije građana u području zaštite i prava životinja te zaštite prirode redovno organiziramo i Dane otvorenih vrata Udruge, kao i radionice izrade kućica za ptice, šišmiše, hotela za kukce i volonterske akcije, u blagdansko vrijeme potičemo nabavku drvca u teglama te organiziramo akciju ponovne sadnje istih.

Sve aktivnosti kojima se bavimo aktivno promiču suživot s prirodom i zaštitu okoliša, promiču recikliranje, ponovnu uporabu odbačenih predmeta, korištenje višekratnih i održivih predmeta i materijala, a sve ovo svakodnevno demonstriramo na vlastitom primjeru.

Pridruži nam se

Pridonesimo sinergiji čovjeka i prirode, povratku prirodnim vrijednostima i razvitku empatije prema svim živim bićima.

galerija
Želiš nam pomoći?

Doniraj za naše životinje!

Scroll to Top